Wanneer u een vloer heeft besteld bij “Van den Heuvel & van Duuren” raden wij u aan deze direct na levering binnen te zetten op de bouwplaats of in ieder geval goed te beschermen tegen vuil, regen, wind en eventuele vorst.
Wanneer u begint met het leggen van de vloer, kunt u de tegels voor verwerking nog controleren op eventuele beschadigingen. Als u beschadigde tegels tegenkomt, kunt u deze het beste gebruiken voor uw zaagwerk.
Ook is het raadzaam om de tegels die u ontvangt goed te mengen. Door de tegels per baan uit verschillende kratten te verwerken bent u zeker van een goede verdeling van de kleurnuances die in een partij natuursteen voorkomen. Als u de tegels goed mengt, dan zal dit gegarandeerd leiden tot het mooiste resultaat!
Vlakheid / tolerantie
Verschillen in maat kunnen zich voordoen. Natuursteen kent dan ook een tolerantie +/- 2mm zowel in de lengte als in de breedte.
De tolerantie in dikte bij gezaagde tegels die niet dikker zijn dan 15mm bedraagt +/- 1,5mm. Wanneer u natuursteen tegels gebruikt met een dikte van 15 tot 30mm is de tolerantie +/- 3mm.
De gekalibreerde uitvoering van Kwartsiet en Leisteen kent een tolerantie van +/- 2mm in de dikte van de steen, tenzij anders vermeld staat op de betreffende prijzenbladen.
Bij de afwerking van de oppervlaktes van Travertin, Marmer, Basalt en Graniet kunnen, afhankelijk van de afwerking, slijpringen in het oppervlak zichtbaar zijn. Ook komt het voor dat, afhankelijk van de bewerking en steensoort, er kartelrandjes voorkomen aan de zijdes van de tegels.
In het geval van Leisteen en Kwartsiet komt een zuivere recht- en vlakheid niet voor. Deze tegels kunnen licht bol of hol zijn. U dient dit op te vangen in bredere voegen voor het beste resultaat.
Nuttige tips over het leggen van onze natuursteen vloeren
Voor u begint met het leggen van de vloer, dient u de vloer eerst goed te reinigen. Gebruik vervolgens alleen schoon rivierzand, vrij van ijzer. Vuil zoals sigarettenpeuken, bladeren, ontlasting van dieren, enz. kunnen leiden tot vlekken. Deze problemen doen zich het meest voor bij witte of lichte marmersoorten.
De hechting
Om een maximale hechting aan het speciebed te creëren is het bij sommige natuursteen tegels (o.a. Portugese leisteen) raadzaam om de tegels aan de onderzijde in te borstelen met een mengsel van water en cement. Dit wordt ook wel “aanbranden” genoemd.
Mortel aanbeveling
Als mortel voor marmer, travertin, graniet, basalt, kwartsiet en leisteen raden wij u aan deze te maken met Trasscement. Ook dient deze “aardvochtig” verwerkt te worden. Dat wil zeggen dat de specie vrij droog moet blijven (rulle mortel).
Er zijn 2 manieren om de vloer op de werkvloer aan te brengen
1. Vastgehecht aan de steenachtige ondervloer
Voor een goede hechting aan de bestaande betonvloer, adviseren wij u de bestaande vloer eerst goed te reinigen. Ook losse delen dienen verwijderd te worden. Daarna dient u de vloer goed aan te branden met een mengsel van water en Trasscement .
2. Vloer losgekoppeld van de steenachtige ondervloer
Om ervoor te zorgen dat vocht uit de kruipruimte en / of de doorgifte van horizontale spanningen vanuit de werkvloer geen probleem kunnen vormen, raden wij u aan om twee lagen folie aan te brengen. Dit verkleint de kans op verkleuring en / of scheuren.
Overigens moet de dikte van de mortellaag bij marmer, graniet en basalt minimaal 30mm zijn.
Bij kwartsiet en leisteen dient dit minimaal 40mm te zijn.
Contactlaag “pappen”
Om de hechting tussen de tegels en het speciebed te verbeteren is het gebruikelijk om een cementpap over de specie uit te gieten, voor de tegel geplaatst wordt. Deze cementpap is meestal voorzien van een toeslagmiddel.
Specie “meng” verhouding
Aardvochtige specie dient gemaakt te worden in de volgende verhouding.
1 Deel Trasscement
4 Delen Schoon scherp zand
Droogtijd
Ter bevordering van het droogproces van de legmortel, dienen de voegen +/- 5-7 dagen open te blijven. Dit ter voorkoming van verkleuring langs de randen van de tegels.
Natuursteen in de lijm verwerken
Omdat wij ons best doen om de stenen zo gelijk mogelijk van dikte aan te leveren (in sommige gevallen zelfs gekalibreerd op dikte), kunt u de vloeren ook verlijmen. Het voordeel van deze minimale dikte verschillen is dat u weinig hoogte nodig heeft. Dit omdat de lijmlaag meestal maar enkele mm’s bedraagt.
Gebruik wel een geschikte flexibele natuursteenlijm!
Dilitaties
Wanneer er in de onderconstructie spraken is van een dilatatie, moeten deze in het mortelbed en in de natuursteenvloer recht naar boven worden doorgezet. Ook bij overgangen van vloer naar wand, dient u een ruimte van ca. 5mm tot 10mm vrij te houden. U kunt deze ruimte zeker stellen door vooraf een foamstrook van 100x5mm (hoogte x dikte) te plaatsen.
Aangeraden wordt het vloeroppervlak zoveel mogelijk in vierkanten of anders rechthoeken op te delen. Doe dit in vakken tot max. 50m² bij binnenvloeren. De verhouding tussen lengte en breedte mag nooit groter zijn dan 1:2 met een maximale veldlengte van 8 strekkende meter.
Het afvoegen van natuursteen
Kwartsiet en leisteen mogen niet gevoegd worden met te natte specie. Na het aanstijven van de voegspecie moet het oppervlak goed schoongemaakt worden met een halfnatte spons. Maak de spons regelmatig schoon in schoon water.
Geluidsisolatie
Er zijn verschillende manieren om uw natuursteen vloer te isoleren. Bij de professionele vakhandel kunt u hier alle informatie over krijgen.
LET OP! Bij appartementen dient u rekening te houden met de voorschriften die vastgesteld zijn door de vereniging van eigenaren.
Terrassen
Omdat er veel verschillende natuurstenen zijn die buiten gebruikt worden, mailen wij u graag apart het legadvies voor de door u gekozen natuursteen.
Laatste opmerking
Er zijn veel handige mensen. En vaak zijn projecten zelf te doen.
Toch raden wij vanuit onze kennis en ervaring iedereen aan om onze materialen te laten verwerken door een professional. Uiteraard hebben wij deze mensen voor u bij “Van den Heuvel & van Duuren”.
Deze adviezen voor het leggen van natuursteen kunnen nooit tot enige aansprakelijkheid van “Van den Heuvel & van Duuren” leiden, wanneer na verwerking klachten bestaan of ontstaan.
Apart advies voor het verwerken van Braziliaans leisteen
Omdat de dikte van deze stenen geminimaliseerd wordt tot zo’n 10 á 200mm, veranderen specifieke eigenschappen van Braziliaanse leisteen. Wij adviseren dan ook deze tegels alleen te verwerken in een hiervoor geschikte lijm.
Wat er gebeurt…
Eenvoudig gesteld wordt de onderzijde van de tegel (door alkalisch aanmaakwater van mortel en lijm) groter dan de bovenkant van de tegel. Hierdoor kunnen de tegels gaan schotelen. Hieronder vindt u een advies over hoe u met deze eigenschap om dient te gaan.
De natuurstenen die bijzonder gevoelig gevoelig zijn voor vervorming zijn meestal donkere natuurstenen van het type sediment- of metamorfgesteente. Dit komt omdat deze stenen serpetide en chloride mineralen bevatten. Deze hebben de eigenschap dat ze sterk uit kunnen zetten.
Om risico’s te verkleinen dient de lijm aan de volgende eigenschappen te voldoen:
- Snelle opbouw van de hechting
- Snelle mechanische krachtopbouw (hechtsterkte)
- Gecontroleerde waterhuishouding tijdens en na het leggen
- Lage alkaliteit, geringe inwerking op de achterzijde van de natuursteen
- Beperking van de capillaire wateropname van den natuursteen tegels
- Maximale kristallijne waterbinding (water gebonden door cement)
- Hoge flexibiliteit
Ook dient leisteen een aantal dagen voor verlijming te acclimatiseren in de ruimte waar hij verwerkt gaat worden. Zorg hierbij ook voor voldoende luchtcirculatie en ventilatie tussen de leisteen tegels door deze van elkaar te zetten / leggen met bijv. houtjes
Algemeen voorstel verlijming Braziliaanse leisteen in grotere afmetingen en een dikte van 10 en 15mm
- Ondergrond goed reinigen en vrij maken van stof.
- De leisteen tegels grondig reinigen aan de onderzijde en ontdoen van bijv. zaagstof en onrechtheden die ontstaan zijn tijdens het kalibreren.
- Laten acclimatiseren in het gebouw waar de tegels verwerkt gaan worden.
- Tegelverlijming dient te geschieden volgens de buttering-floating methode, dus eerst een laag lijm aanbrengen op de te verlijmen zijde van de tegel. En daarna de tegel (plaatsen) verlijmen in de (met de lijmkam opgebrachte) lijm rillen. Druk de tegel goed aan zodat er geen holle ruimtes meer onder de tegels zitten. Controleer dit ook!
Wij gaan er vanuit dat er gewerkt wordt volgens de technische documentatiebladen van de lijm, die gebruikt wordt tijdens de verwerking van uw tegels.
Verwerkingsadvies Woodstone Wengue
>De verwerking van Woodstone Wengue
Wanneer u gaat werken met de Woodstone Wengue raden wij u aan om de tegels een aantal dagen voor verwerking te laten acclimatiseren in de ruimte waar ze verwerkt gaan worden. Stapel de Woodstone Wengue tegels altijd plat en vlak op.
Ons advies is om de Woodstone Wenguetegels enkel op de butter floating manier te verwerken: Zowel de vloer als de onderzijdes van de Woodstone Wengue tegels inlijven met een lijmkam. Gebruik hierbij bij voorkeur een snel drogende, flexibele lijm. De soort lijm is afhankelijk van de ondergrond.
Voor het voegen van de Woodstone Wengue tegels adviseren wij fijn voegsel in de kleur “grijs” te gebruiken.
De vloer dient na het inwassen van de tegels goed schoongesponst te worden.
Onderhoudsadvies Woodstone Wengue
>Onderhoud en Bescherming van de Woodstone Wengue
Na ca. 2-3 dagen kunt u de eventuele cementsluier verwijderen met R163 Cementsluierverwijderaar. Hierbij dient u een fles van 1 liter minimaal te vermengen met 5 liter water, dus niet puur toepassen! Vervolgens goed naspoelen met enkel schoon water.
Gebruik maximaal 1 x per week Boenzeep om de vloer te onderhouden en te reinigen. Boenzeep heeft een licht kleurverdiepende en voedende werking.
Houd er rekening mee dat u de Boenzeep in een later stadium misschien maar 1 x per maand hoeft te gaan gebruiken. De vloer mag namelijk niet te vet worden.
Wilt u tussentijds toch dweilen, doe dit dan met enkel warm water.
Verwerkingsadvies Stone Panels voor binnen
- Verlijmen op een vlakke, schone en draagkrachtige ondergrond.
- Wanneer de muren niet goed vlak zijn dient u de muren vooraf goed uit te vlakken met een cementgebonden product.
- Verwerk de Stone Panels altijd conform de richtlijnen van de lijmleverancier. Raadzaam is ook om de muren voor te strijken met een geschikte primer.
- Verwerk de Stone Panels altijd in voldoende lijm (vol verwerken).
- Wij adviseren bij “Quarzite”, verlijming met een snel drogende lijm, die zeer flexibel is.
- Wij adviseren bij “Slate” en “Marble” verlijming met een flexibele flexmortel.
- Ondergrond en verwerking conform de algemene regels der bouwkunst.
- Boven de 2 meter dienen de Stone Panels verankerd te worden.
Verwerkingsadvies Techlam
Wij adviseren u Techlam altijd te verlijmen met:
- Techlam 3mm niet versterkt / 3+3 / 3+3+3mm: Flexlijm
- Techlam 3mm wel versterkt: Snel drogende flexlijm
Leggen volgens Romaans verband
(De afname van deze vloeren gaat per module)
LET OP!!! Gebruik voor uw zaagwerk langs de muur altijd de tegels die er volgens het verband zouden moeten komen te liggen.
In sommige gevallen worden alle tegels van het verband in “volle maat” geleverd. (bij klein Romaans verband 20×20 / 20×40 / 40×40 / 60x40cm en bij groot Romaans verband 30×30 / 30×60 / 60×60 / 90x60cm). In andere gevallen wordt alleen de kleinste vierkante tegel kleiner geleverd (bij klein Romaans verband 19,7×19,7 of 19,5×19,5cm, bij groot Romaans verband 29,7×29,7 of 29,5×29,5cm). Weer andere leveranciers leveren zowel de kleinste vierkante tegel als de kleinste rechthoekige tegel in een iets kleinere afmeting.
Belangrijke opmerking voor het leggen van een Romaans verband
Niet alle leveranciers zijn in staat om Romaans verband modulair te leveren. Modulair wil zeggen dat de legger de tegels kan verwerken met een voeg die overal even breed is.
Om goed om te kunnen gaan met deze verschillen, is het dan ook van groot belang dat de betreffende tegelzetter eerst een proefstuk uitlegt VOOR hij de tegels gaat verlijmen (of in de mortel gaat leggen). Het komt regelmatig voor dat de tegelzetter moet spelen met de voegbreedte om het verband uit te laten komen. Hierdoor zijn de voegen dan niet op alle plekken even breed. Daarnaast kan er in dit geval ook niet langs de draad (langs een touwtje) gelegd worden.
Regelmatig is de eerste reactie van de klant bij deze vloeren “dit kan toch niet…?” Een feit is dat juist deze kleine maatverschillen de verouderde vloer veel meer karakter geven en een echte authentiek feel toevoegen aan het eindresultaat.
Banenverband Sell Pillarguri
(3x15cm , 2x20cm, 1x25cm, 1x30cm breed)
Banenverband Belgisch Hardsteen “Medievale”
(2x15cm, 1x25cm en 1x35cm breed)
Afdekadvies Natuursteen
Wanneer u een nieuwe natuursteenvloer tijdens het drogen wilt afdekken, raden wij u aan om alleen gebruik te maken van een “ademend afdekvlies”. Dit afdek materiaal beschermt uw vloer zonder de droging te stagneren. Het afdekken met dichte afdekmaterialen zoals Stucloper kan leiden tot blijvende schade aan de vloer.