Belgisch hardsteen heeft verschillende benamingen zoals arduin, Petit Granit en kolenkalk. Belgisch hardsteen is een kalksteen die zich kenmerkt door veel versteende resten van leven uit de zee.
De Hardheid van Belgisch hardsteen
Veel mensen vergissen zich in de hardheid van Belgisch hardsteen. Ja, Belgisch hardsteen is hard, maar niet zo hard dat het niet kan krassen. Sterker nog fijne krasvorming hoort bij de eigenschappen van deze natuursteen. Deze krasjes zorgen doorgaans voor een doorleefd karakter dat deze steen jaar op jaar meer karakter geeft.
De Dichtheid van Belgisch Hardsteen
De dichtheid van een natuursteen bepaalt voor een groot deel de vlekgevoeligheid van een natuursteen. De dichtheid van een natuursteen wordt uitgedrukt als “Schijnbare Dichtheid kg. / m³” De schijnbare dichtheid van Belgisch hardsteen is 2687. Dit zegt u misschien niets, maar dit betekent dat deze hardsteen genoeg zuiging heeft om hem goed te impregneren, zodat u een vloer heeft die heerlijk in het gebruik is. De standaard zuiging ligt overigens te laag om de Belgisch hardsteen kwetsbaar te noemen.
De Buigsterkte van Belgisch hardsteen
De buigsterkte van een natuursteen bepaalt of een tegel snel gaat scheuren bij kleine bewegingen in de ondervloer. Het wordt uitgedrukt als “Buigsterkte N / mm²”. De buigsterkte van Belgisch hardsteen is 16,7. Dit houdt in dat Belgisch hardsteen zeer geschikt is als vloer bekleding en over het algemeen niet heel snel zal scheuren.
De Slijtvastheid van Belgisch Hardsteen
De slijtvastheid van Belgisch hardsteen wordt volgens de Amslermethode onderzocht en is “2,87 mm / 1000m”. Deze cijfers bevestigen wat wij op andere pagina’s van deze website schrijven. Belgisch hardsteen is een schitterende vloer waar u meer dan een mensenleven mee door kan, maar fijne krasvoming en lichte slijtage horen bij Belgisch hardsteen. Dit is dan ook een eigenschap van de Belgische hardsteen die hoort bij het karakter van deze prachtige steen.
Hoe langer een Belgisch hardsteen vloer ligt, hoe mooier hij wordt!